Cine suntem, ce ne-a adus împreună și ce ne motivează să ne donăm timpul liber și skill-urile?
Help others help este o organizație fondată și formată de și din românce. Unele dintre noi locuim în România, altele în diferite țări din Europa. Am ales să facem muncă voluntară în paralel cu jobul full time pe care îl avem și să ne donăm cunoștințele, skill-urile și o parte din timpul liber pentru a soluționa probleme reale din sistemul românesc de sănătate. Background-ul profesional pe care îl avem și îl valorificăm în cadrul ONG-ului vine din mai multe arii: marketing, Public Relations, consultanță și Project Management.
Ce ne-a adus împreună a fost, în primul rând, felul de a ne uita la lucruri. Credem că pilonii esențiali pe care este construită o societate solidă sunt sănătatea și educația. Noi am ales să investim în sistemul de sănătate din România și să echipăm spitalele din zonele defavorizate cu aparatura necesară, astfel încât personalul medical să poată oferi un tratament adecvat câtor mai multe mame și copii.
Toate fondurile/ donațiile sunt folosite pentru achiziția de aparatură în proporție de 100%. Un principiu care stă la baza activității organizației este faptul că nu avem costuri administrative (nu există salarii sau alte cheltuieli). Toată activitatea are la bază o muncă voluntară, iar promovarea proiectelor este susținută de un efort organic.
În cei 3 ani de activitate de până acum, am echipat 5 spitale cu aparatură în valoare de peste 100.000 EUR și am încheiat parteneriate cu multiple companii din țară.
Cum căutăm soluții de eficientizare, așa încât efortul pe care îl poate aduce fiecare dintre noi în ONG să genereze un impact cât mai mare?
Credem că este esențial să ajungă către toți cei care care s-au implicat până acum și au adus o schimbare în spitalele pe care le-am susținut modul în care căutăm soluții eficiente ca să valorificăm la maximum resursele de care dispunem.
Mergând pe această intenție, ne dorim să împărtășim cu voi rezultatele unui Value Proposition Canvas workshop ținut în echipă acum câteva luni. Scopul a fost să fim oneste vizavi de realitatea în care ne aflăm, asta însemnând, în special, disponibilitatea de timp a fiecărui membru din echipă. Fiecare dintre noi are un job full-time și dedicăm pentru ONG timpul liber care este o resursă limitată. Am analizat și nevoile spitalelor, obiectivele pe care le avem, valorile și principiile de bază care ne definesc și pe care ne dorim să le păstram. Pornind de la AS IS și ce ne dorim, am căutat soluții care să ne ajute să eficientizăm/ automatizăm lucrurile ca să producem un impact mai mare.
Output-ul workshopului este unul care ne bucură, e transparent, plin de valoare și ne face plăcere să îl comunicăm către voi exact în forma în care îl avem în acest moment.
Am descoperit un insight care ni se potrivește. Dacă Help others help și companiile din România și-ar uni forțele, am fi mai rapizi în a face lumea mai bună.
Pe parcursul activității Help others help, am realizat că am găsit în companiile din România și în angajații acestora un set de valori comune care se reflectă foarte clar în întrebarea: Cum reușim împreună să aducem un impact cât mai mare cu un efort pe care ni-l permite contextul/ timpul fiecăreia dintre noi?
Răspunsul la această întrebare ne-a ajutat să conturăm o formă de colaborare care să ne ofere posibilitatea să aducem o schimbare pozitivă într-un mod eficient. Cel mai natural și firesc a fost să evaluăm potențialul unui efort focusat pe mediul corporate. Din experiența de până acum, companiile au posiblitatea să acopere un procentaj mare din obiectivele și implicit sumele de bani necesare pentru achiziția echipamentelor de care are nevoie o anumită secție. Fie că o fac prin sponsorizări directe, prin redirectionarea impozitului pe profit, prin implicarea angajaților și încurajarea să doneze 3.5 % sau prin toate 3, colaborarea cu ele s-a dovedit a fi un mare win.
Acest lucru nu exclude implicarea donatorilor individuali în campaniile pe care le avem. Mulți dintre ei au contribuit semnificativ și am ajuns să ne știm și să facem bine mulțumită unei susțineri organice. Faptul că ONG-ul are costuri 0 implică în mod automat susținerea unei comunicări neplătite și accesarea unui target care vine în principal din comunitățile pe care le are fiecare dintre noi, din word of mouth, conversații, recomandări. Dându-ne seama și de limitările pe care le presupune această decizie, ne-am dorit să explorăm și alte surse.
Astfel, am ajuns la direcția în care principalul focus Help others help este să devină partenerul de responsabilitate socială al companiilor din România și să faciliteze implicarea acestora în cauze care susțin sistemul de sănătate.
Cum arată colaborarea dintre Help others help și companii?
Vrem să împărtășim cu voi cum am lucrat până acum cu companiile care ne-au susținut în campaniile desfășurate și cum vizualizăm o astfel de colaborare. Sigur că este un proces pe care suntem deschise să îl ajustăm pe parcurs, să îl îmbunătățim în funcție de feedback-ul care ne va bucura să apară.
Așadar, dacă ești o companie care vrea să facă bine în România împreună cu noi, Help others Help își oferă sprijinul astfel:
Propune o listă de proiecte în care companiile pot să se implice.
Propune strategia de comunicare a proiectului, așa încât acesta să fie distribuit atât în extern, cât și în interiorul companiei.
Se ocupă de implementarea proiectului și de achiziția echipamentului, inclusiv de negocierea prețului acestuia.
Pe toată durata proiectului/ campaniei, echipa noastră facilitează comunicarea dintre parteneri prin oferirea progresului și informațiilor importante, menținând o legătură constantă cu echipa de management a spitalului.
După finalizarea proiectului/ campaniei, echipa Help others help implementează un program de tracking și monitoring prin care revine cu statusuri recurente legate de impactul adus timp de 3 ani de la momentul donației (ex. câți pacienți au beneficiat de aparatură donată în ultimele 6 luni).
Dacă ar fi să transmitem foarte scurt cine suntem și ce facem, cum ar suna?
Name: Help others help
Tagline: Partenerul tău de responsabilitate socială
Descriptor: Ajutăm companiile să aibă un impact pozitiv și să contribuie direct la susținerea și dezvoltatea sistemului de sănătate din România. Echipăm spitalele din zonele defavorizate din România cu aparatura necesară.
Cum poti să te implici?
Dacă ai o companie, dacă lucrezi în una sau dacă ai prieteni, cunoștinte care vor să contribuie la crearea unor parteneriate care, împreună, reușesc să schimbe lucrurile înspre mai bine, dă-ne un semn pe Facebook sau pe adresa de email contact@helpothershelp.org.
Комментарии