top of page
Search
Writer's pictureSmaranda Becker

Provocările sistemului medical românesc

[Atenție: Mesaj lung însă foarte interesant!]


Sistemul medical românesc este bolnav. O realitate știută (intuită sau trăită) de mulți dintre noi. Care sunt cele mai mari provocări ale sistemului medical românesc, care sunt soluțiile și de ce alege Help others help să susțină spitalele din România prin donarea de aparatură medicală.


1. Lipsa unei infrastructuri adecvate



Pandemia ce durează deja de aproape 2 ani, a arătat cât de fragil e sistemul medical românesc a cărui infrastructură (și aici ne referim în special la spitale) este îmbătrânită, subdimensionată, susceptibilă de accidente sau pur și simplu inadecvată. Accidentele din spitalele românești sunt o dovadă dureroasă a acestor adevăruri.


Soluția însă nu o reprezintă întotdeauna eforturile de renovare depuse uneori de autorități sau de unele organizații care își doresc măcar să ofere niște condiții mai umane de spitalizare pacienților. E ca și cum ai vopsi nou o mașină veche - foarte performantă nu va deveni, ci va ascunde pentru ceva vreme urmele de rugină pe care le poartă.


Pentru a face o schimbare semnificativă la nivelul infrastructurii medicale este nevoie de o abordare holistică prin care să fie luate în considerare rolul, amplasarea spitalului precum și nevoile personalului medical din punct de vedere al procedurilor pentru a construi instituții medicale care să fie optimizate pentru tratarea pacienților.


Un astfel de efort este făcut de către cei de la Asociația @Dăruieșteviața, care construiește un spital pediatric de la zero, care să se ridice la nevoile și așteptările medicilor și mai ales ale pacienților săi. Chapeau!



2. Lipsa de personal medical


Nu este o noutate că în România are loc un exod al cadrelor medicale. Mulți medici aleg să lucreze în străinătate. România este pe penultimul loc la numărul de medici raportat la populație.


Nu, nu aruncați cu pietre în personalul medical. De cele mai multe ori nici măcar nu este vorba de nivelul de salarizare din străinătate, pentru că veniturile medicilor în România au început să devină competitive. Principalele motive sunt condițiile și volumul de muncă, oportunitățile scăzute de dezvoltare profesională, atitudinea celor care ar trebui să fie mentori, și nu în ultimul rând, lipsa de echipamente și aparatură medicală.


Lipsa de aparatură medicală din spitalele din România nu afectează doar pacienții ci și cadrele medicale. De multe ori medicii trebuie să improvizeze soluții, sau pur și simplu sa admită ca nu au aparatura medicală pentru a trata și preveni. Ce situație dezolantă - e ca și cum ai trimite un soldat la război cu un băț de lemn.


Soluția e poate mai complicată decât în cazul infrastructurii pentru că problema lipsei personalului medical e generată de o multitudine de cauze, iar lipsa de medici e doar simptomul. Pentru a se face bine pe termen lung, sistemul medical românesc are nevoie să-i trateze cauzele și nu doar simptomele. Există însă unele inițiative lăudabile care au ca scop repatrierea personalului medical, printre care și cea de la @Repatriot.


3. Lipsa de aparatură medicală


Lipsa de aparatură medicală este o problemă acută a sistemului medical românesc cu dublu efect negativ asupra pacienților: pe de o parte lipsa de echipamente medicale limitează posibilitățile de tratament adecvat și de prevenție, iar pe de altă parte afectează pacienții indirect prin efectul negativ asupra personalului medical. Mulți medici acuză lipsa de echipamente și de consumabile medicale ca fiind unul dintre principalele motive pentru care aleg să părăsească România.


Există multe ONG-uri care donează aparatură medicală spitalelor din România, însă există o mare neîncredere în felul în care sunt folosite echipamentele donate. Ai auzit si tu de preconcepția aceea că aparatura donată va fi lăsată într-un colț și nu va fi folosită din diverse motive?


Hai să-ți spunem cum facem noi lucrurile în @Help others help pentru a ne asigura că aparatura donată este folosită:

  • Prin colaborarea cu spitalele și profesionalizarea procesului de achiziție a aparaturii medicale și a managementului de proiect

  • Prin implicarea activă a echipei medicale în definirea necesarului de aparatură medicală și includerea specialiștilor externi în obiectivizarea deciziei.

  • Prin responsabilizarea echipei medicale, cu care facem un program de tracking și monitoring a aparaturii donate timp de 3 ani de la achiziție. În acest fel, ne asigurăm ca aceasta este folosită în scopul pentru care a fost finanțata de donatorii din comunitatea noastră.


Te invit să rămâi alături de noi pentru a afla mai multe detalii despre donarea de aparatură medicală!


1 view0 comments

Comments


bottom of page